Dark
Light

Google staat stil bij Olympisch Handvest (en homodiscriminatie)

1 minuut leestijd
Google staat stil bij Olympisch Handvest
Google staat stil bij Olympisch Handvest
Google staat stil bij Olympisch Handvest
Google staat stil bij Olympisch Handvest

Omdat de Olympische Winterspelen van 2014 vandaag beginnen, heeft Google op zijn startpagina een alternatief logo geplaatst – een zogenaamde Doodle – in de kleuren van de regenboog. Wie op het logo klikt belandt op een zoekpagina met informatie over het Olympisch Handvest.

Het Olympisch Handvest – dat regels en richtlijnen voor de organisatie van de Olympische Spelen bevat – werd in 1908 voor het eerst gepubliceerd. Deze editie van het handvest bevatte echter ook enkele regels die rond 1898 al door de geestelijk vader van het sportevenement, Pierre de Coubertin, waren opgesteld.

De term Olympisch Handvest werd destijds overigens nog niet gebruikt. De eerste publicatie verscheen onder de titel Annuaire du Comité International Olympique. Pas vanaf 1978 werd het document onder de titel ‘Olympisch Handvest’ verspreid. In 2007 werd het voor het laatst bijgewerkt.

Het handvest bevat vijf hoofdstukken en eenenzestig artikelen. Deze artikelen gaan onder meer over de organisatie en missie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de viering van de Olympische Spelen en de selectie van de gaststeden.

Regenboogvlag

Voorafgaand aan de Winterspelen in Sotsji was veel te doen over de homorechten in Rusland. Google lijkt met zijn speciale logo vrijdag te protesteren tegen de discriminatie van homo’s in het gastland. Het alternatieve logo heeft namelijk de kleuren van de regenbloogvlag, een bekend symbool van de homobeweging. Google citeert onder het logo uit het Olympisch Handvest:

“Het beoefenen van sport is een mensenrecht. Ieder individu moet de mogelijkheid hebben om sport te beoefenen, zonder discriminatie van welke aard dan ook en in de geest van de Olympische gedachte. Dit vereist wederzijds begrip in de geest van vriendschap, solidariteit en fair play.”

Lees ook: Olympische Spelen – het grote roze gebaar
….en: Vrouwensport – “Van sport wordt je onvruchtbaar, lesbisch en mannelijk”

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".