Google viert 13e verjaardag

Google viert 13e verjaardag
Zoekmachine Google staat geregeld stil bij geboortedagen van beroemde uitvinders, schrijvers en muzikanten. Op de startpagina wordt de betreffende persoon dan geëerd met een speciaal logo, een zogenaamde Google Doodle. Dinsdag zet de zoekmachine zichzelf in het zonnetje. Google viert namelijk zijn dertiende verjaardag.

Google werd opgericht- advertentie -
Oude startpagina van Google

door Larry Page en Sergey Brin. De twee Amerikanen hadden elkaar ontmoet op de Stanford-universiteit. Vanaf 1996 werken de twee postdocstudenten Informatica aan de ontwikkeling van een zoekmachine die ze dan nog BackRub noemen. Deze zoekmachine wordt ruim een jaar gebruikt binnen de Stanford-universiteit maar gebruikt daar uiteindelijk teveel bandbreedte.

In 1997 besluiten Larry Page en Sergey Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kiezen uiteindelijk voor Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Volgens de overlevering zou een klein spelfoutje er voor gezorgd hebben dat Google tegenwoordig Google heet. Een investeerders zou in de beginperiode per abuis Google in plaats van Googol hebben geschreven op een cheque. Page en Brin zouden hierna besloten hebben hun bedrijf dan maar Google te gaan noemen.

September 1998 wordt Google als naamloze vennootschap geregistreerd in Californië. Het bedrijf maakt al snel naam. Februari 1999 is de eerste bedrijfsruimte, een gehuurde garage, al te klein en verhuist het bedrijf naar een nieuw pand in Palo Alto, Californië. Enkele maanden later wordt er opnieuw verhuisd. Google betrekt dan voor het eerst een pand in Mountain View, een stad enkele kilometers ten zuiden van de Stanford-universiteit.

In de periode hierna ontwikkelt het bedrijf zich in sneltreinvaart. Vanaf mei 2000 is de zoekmachine in tien nieuwe talen te bezoeken: Deens, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Google gaat hierna een samenwerking aan met Yahoo! en biedt zijn diensten enkele maanden later ook in het Chinees, Japans en Koreaans aan. De zoekmachine verovert de wereld. Voor Google is de lancering van het advertentieprogramma Adwords, in oktober 2000, erg belangrijk. Het programma wordt de grootste bron van inkomsten voor het bedrijf.

Vandaag de dag is Google veel meer dan alleen een zoekmachine. Zo ontwikkelde het bedrijf bijvoorbeeld ook een populaire emaildienst (Gmail) en maakte het een eigen browser (Chrome). enkele andere bekende diensten van Google zijn YouTube, Google Maps, Google Books, Google News en het onlangs gelanceerde Google Plus.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: