Google viert 14e verjaardag met kaarsjes

Doodle ter gelegenheid van de veertiende verjaardag van Google
Zoekmachine Google staat met zogenaamde Doodles geregeld stil bij geboortedagen van beroemde uitvinders, schrijvers en muzikanten. Donderdag zet de zoekmachine zichzelf in het zonnetje. Google viert namelijk zijn veertiende verjaardag.

Google werd opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De twee Amerikanen hadden elkaar ontmoet op de Stanford-universiteit. Vanaf 1996 werkten de twee postdocstudenten Informatica aan de ontwikkeling van een zoekmachine die ze toen nog BackRub noemden.


- advertentie -
Oude startpagina van Google

Deze zoekmachine werd ruim een jaar gebruikt binnen de Stanford-universiteit maar gebruikte daar uiteindelijk teveel bandbreedte.

In 1997 besloten Larry Page en Sergey Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kozen uiteindelijk voor Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Volgens de overlevering zou een klein spelfoutje er voor gezorgd hebben dat Google tegenwoordig Google heet. Een investeerders zou in de beginperiode per abuis Google in plaats van Googol hebben geschreven op een cheque. Page en Brin zouden hierna besloten hebben hun bedrijf dan maar Google te gaan noemen.

September 1998 wordt Google als naamloze vennootschap geregistreerd in Californië. Het bedrijf maakt al snel naam. Februari 1999 is de eerste bedrijfsruimte, een gehuurde garage, al te klein en verhuist het bedrijf naar een nieuw pand in Palo Alto, Californië. Enkele maanden later wordt er opnieuw verhuisd. Google betrekt dan voor het eerst een pand in Mountain View, een stad enkele kilometers ten zuiden van de Stanford-universiteit.

Het internetbedrijf hanteert sinds enige jaren 27 september als verjaardagsdatum. Eerder werd die verjaardag echter ook al eens op 7 september gevierd. Verder 15 september een belangrijke datum voor het bedrijf. Op die dag in 1997 registreerden Page en Brin namelijk het domein Google.com.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier