Google viert 16e verjaardag met Doodle

Doodle ter ere van de 16e verjaardag van Google
Doodle ter ere van de 16e verjaardag van Google
Zoekmachine Google bestaat zaterdag zestien jaar. In de afgelopen periode heeft het bedrijf overduidelijk internetgeschiedenis geschreven.


Google staat met zogenaamde Doodles geregeld stil bij geboortedagen van beroemde uitvinders, schrijvers en muzikanten. Zaterdag staat het met een speciale startpagina stil bij de eigen verjaardag. Op de startpagina is een aangepast logo te vinden waarbij de letter G een mannetje met muts is, die op een muur achter twee andere letters groeistreepjes zet.

Van BackRub naar Google

Google werd opgericht door Larry Page en Sergey Brin. De twee Amerikanen hadden elkaar ontmoet op de Stanford-universiteit. Vanaf 1996 werkten de twee postdocstudenten Informatica aan de ontwikkeling van een zoekmachine die ze toen nog BackRub noemden.

Deze zoekmachine werd ruim een jaar gebruikt binnen de Stanford-universiteit maar gebruikte daar uiteindelijk teveel bandbreedte.

- advertentie -

In 1997 besloten Larry Page en Sergey Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kozen uiteindelijk voor Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Volgens de overlevering zou een klein spelfoutje er voor gezorgd hebben dat Google tegenwoordig Google heet. Een investeerder zou in de beginperiode per abuis Google in plaats van Googol hebben geschreven op een cheque. Page en Brin zouden hierna besloten hebben hun bedrijf dan maar Google te gaan noemen.

Oude startpagina van Google
Oude startpagina van Google

September 1998 wordt Google als naamloze vennootschap geregistreerd in Californië. Het bedrijf maakt al snel naam. Februari 1999 is de eerste bedrijfsruimte, een gehuurde garage, al te klein en verhuist het bedrijf naar een nieuw pand in Palo Alto, Californië. Enkele maanden later wordt er opnieuw verhuisd. Google betrekt dan voor het eerst een pand in Mountain View, een stad enkele kilometers ten zuiden van de Stanford-universiteit.

Het internetbedrijf hanteert sinds enige jaren 27 september als verjaardagsdatum. Eerder werd die verjaardag echter ook wel eens op 7 september gevierd. Verder is 15 september een belangrijke datum voor het bedrijf. Op die dag in 1997 registreerden Page en Brin namelijk het domein Google.com.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: