Week van de koloniale geschiedenis

Google viert verjaardag Winsor McCay’s ‘Little Nemo’

Little Nemo in Google-land
Het is maandag precies 107 jaar geleden dat de beroemde strip Little Nemo in Slumberland van striptekenaar Winsor McCay voor het eerst verscheen in de New York Herald. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle, getiteld Little Nemo in Google-land.

Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 107e verjaardag van


Little Nemo in Slumberland is het traditionele logo maandag vervangen door een stripverhaal over de kleine Nemo.

- advertentie -

Striptekenaar Winsor McCay behoorde in het begin van de vorige eeuw samen met onder meer Harold Kerr en Fred Burr Opper tot de grote namen van de Amerikaanse stripindustrie. Zijn strip Little Nemo in Slumberland verscheen op 15 oktober 1905 voor het eerst in de New York Herald. Later werden afleveringen van de reeks ook nog gepubliceerd in de New York American.

De strip gaat over een klein jongetje, Little Nemo, dat allerlei avonturen beleefd. Soms waren dit erg gevaarlijke en gewelddadige avonturen. In het laatste frame van de strip bleek iedere keer weer dat de kleine jongen het allemaal slechts gedroomd had. Ook in de Google Doodle komt dit naar voren. Op het laatste beeld (paar keer klikken op de Doodle zodat de hele strip verschijnt) is Nemo te zien terwijl die in zijn bedje ligt.

Winsor McCay werd ook bekend doordat hij in 1914 de eerste echte animatiefilm maakte: Gertie the Dinosaur.

De gehele Google Doodle-strip:

De Google Doodle

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: