Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Goran Hadzic onderweg naar Nederland

1 minuut leestijd

De van oorlogsmisdaden verdachte Goran Hadzic is vrijdag op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij zal uiteindelijk worden overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen.

Afgelopen woensdag werd Goran Hadzic gearresteerd. Na de arrestatie van Ratko Mladic was hij de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger die gezocht werd door het Joegoslavië-tribunaal.

Goran Hadzic is een voormalig leider van de Kroatische Serviërs.Hij wordt er van verdacht tussen 1991 en 1995 betrokken te zijn geweest bij de moord op honderden burgers in Kroatië. Het tribunaal beschuldigt hem in het bijzonder van medeplichtigheid aan het Bloedbad van Vukovar. Tijdens dit bloedbad, dat tussen 18 en 20 november 1991 bij de stad Vukovar plaatsvond, werden zeker 250 mensen vermoord. Het merendeel van de slachtoffers bestond uit Kroaten.

Het tribunaal heeft in totaal veertien aanklachten tegen Hadzic voorbereid.

Na een jarenlange zoektocht werd Hadzic woensdagochtend opgepakt bij Novi Sad een stad in het noorden van Servië. Nog dezelfde dag gaf het Servische Oorlogstribunaal in Belgrado toestemming voor zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Omdat Hadzic af zag van zijn recht om beroep aan te tekenen tegen de uitlevering, kon hij vrijdag al op het vliegveld worden gezet.

Russia Today || Serbia captures Goran Hadzic

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: