Goran Hadzic onderweg naar Nederland

De van oorlogsmisdaden verdachte Goran Hadzic is vrijdag op het vliegtuig naar Nederland gezet. Hij zal uiteindelijk worden overgebracht naar de gevangenis in Scheveningen.

Afgelopen woensdag werd Goran Hadzic gearresteerd. Na de arrestatie van Ratko Mladic was hij de laatste nog voortvluchtige oorlogsmisdadiger die gezocht werd door het Joegoslavië-tribunaal.

Goran Hadzic is een voormalig leider van de Kroatische Serviërs.Hij wordt er van verdacht tussen 1991 en 1995 betrokken te zijn geweest bij de moord op honderden burgers in Kroatië. Het tribunaal beschuldigt hem in het bijzonder van medeplichtigheid aan het Bloedbad van Vukovar. Tijdens dit bloedbad, dat tussen 18 en 20 november 1991 bij de stad Vukovar plaatsvond, werden zeker 250 mensen vermoord. Het merendeel van de slachtoffers bestond uit Kroaten.

Het tribunaal heeft in totaal veertien aanklachten tegen Hadzic voorbereid.

Na een jarenlange zoektocht werd Hadzic woensdagochtend opgepakt bij Novi Sad een stad in het noorden van Servië. Nog dezelfde dag gaf het Servische Oorlogstribunaal in Belgrado toestemming voor zijn uitlevering aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Omdat Hadzic af zag van zijn recht om beroep aan te tekenen tegen de uitlevering, kon hij vrijdag al op het vliegveld worden gezet.

Russia Today || Serbia captures Goran Hadzic

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: