Gouden Ganzenveer naar schrijver Geert Mak

Schrijver Geert Mak is de winnaar van de Gouden Ganzenveer 2015. Voorzitter Paul Schnabel van de Academie De Gouden Ganzenveer heeft dat zondag bekendgemaakt. De prijs wordt in april uitgereikt.


De Gouden Ganzenveer wordt jaarlijks toegekend aan iemand die veel heeft betekend voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland. Eerdere winnaars zijn bijvoorbeeld Ramsey Nasr, David Van Reybrouck en Annejet van der Zijl.

De jury prijst de nieuwe winnaar onder meer om zijn “zeldzame betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit”.

“Moeiteloos weet hij te schakelen tussen zijn geschreven werk en zijn werk voor TV, met als hoogtepunt het boek en de gelijknamige TV-serie ‘In Europa’.”

Volgens de jury verenigt Geert Mak in zijn werk uiteenlopende terreinen als de autobiografische essayistiek, de politiek, de journalistiek, de geschiedwetenschap en de godgeleerdheid.

- advertentie -

“Zijn polemische lef, zijn avontuurlijke nieuwsgierigheid en zijn indringende maatschappelijke betrokkenheid vormen daarbij krachtige drijfveren, die hij op een aanstekelijke wijze weet over te brengen. Daarmee heeft hij alleen al in Nederland een publiek van vele honderdduizenden aan zich weten te binden.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: