Gouden Ganzenveer voor Annejet van der Zijl

Gouden Ganzenveer 2012
Schrijfster en historica Annejet van der Zijl is de winnaar van de Gouden Ganzenveer 2012. De Academie De Gouden Ganzenveer heeft dat zondag bekendgemaakt.

De culturele prijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instituut vanwege zijn of haar “grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland”.

Annejet van der Zijl (1962) werd onder meer bekend met het boek Sonny Boy en de biografieën

- advertentie -Bernhard, een verborgen geschiedenis

Anna en Bernhard, een verborgen geschiedenis, over schrijfster Annie M.G. Schmidt en prins Bernhard.

Van der Zijl groeide op in een lerarengezin in Friesland. Aanvankelijk begon ze aan een studie kunstgeschiedenis maar ze studeerde af in massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een Masters International Journalism in Londen ging ze in 1990 werken voor de toenmalige Haagse Post. Ze specialiseerde zich daar in portretten en reconstructies.

In 1998 debuteerde Annejet van der Zijl met de roman Jagtlust, over een gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot een bekend Nederlands literaire en artistieke broeinest. Momenteel wordt gewerkt aan een scenario voor een speelfilm op basis van dit boek.

Van der Zijls boeken Anna en Sonny Boy zijn al verfilmd. De verfilming van het laatstgenoemde boek is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

In 2010 promoveerde Van der Zijl op haar onderzoek naar de Duitse achtergrond van prins Bernhard. De uitreiking van de Gouden Ganzenveer vindt plaats op 5 april in hotel The Grand in Amsterdam. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Remco Campert.

Lees ook: ‘Sonny Boy’ naar Amerikaanse bioscopen

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: