Week van de koloniale geschiedenis

Goudschat ontdekt in plafond champagnehuis

foto: Still YouTube
In een champagnehuis in Frankrijk hebben bouwvakkers onlangs een bijzondere vondst gedaan. In het plafond van het huis troffen ze maar liefst 497 Amerikaanse munten van twintig dollar aan.

De vondst werd gedaan in het plaatsje Les Riceys in het oosten van Frankrijk. De goudstukken werden ontdekt toen bouwvakkers met een koevoet het plafond van champagnehuis Alexandre Bonnet vanwege een renovatie openbraken.De munten – geslagen tussen 1851 en 1928 – wegen gezamenlijk zeventien kilo. Champagnehuis Alexandre Bonnet vermoedt dat het goud tijdens de drooglegging in de jaren dertig gebruikt werd om alcohol mee te betalen. In die periode was invoer van wijn en andere alcoholische dranken in Amerika verboden. Illegale leveringen zouden contant met de munten zijn betaald.

- advertentie -

De munten vertegenwoordig vandaag de dag een waarde van ongeveer 750.000 euro. Wat er met de opbrengst gaat gebeuren is nog niet bekend.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: