Dark
Light

Graf van edelvrouw ‘Neko’ ontdekt op Sikinos

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Grieks ministerie van Cultuur
Foto: Grieks ministerie van Cultuur

Bij restauratiewerkzaamheden aan het Episkopi-monument op het Cycladen-eiland Sikinos hebben archeologen een onaangeroerd graf gevonden dat waarschijnlijk de overblijfselen van een edelvrouw bevat. Het gaat om een graf van 1800 jaar oud.

De vrouw, die volgens een inscriptie Neko (Νεικώ) heette, werd begraven met enorm veel gouden sieraden. Dat zou betekenen dat ze een prominent figuur was in de Sikinos-samenleving. Wie ze precies was en wat haar link is met Sikinos, wordt nog verder onderzocht.

Episkopi-monument

Volgens het Griekse Ministerie van Cultuur lagen in het graf gouden ringen, kettingen, armbanden, vazen, een gesp met een uitgesneden vrouwfiguur en nog tal van andere voorwerpen. Ook werden restanten van Neko’s kleding aangetroffen.

De archeologen ontdekten het kistvormige graf in een gewelf van Episkopi-monument, een bijzonder grafmonument uit de Romeinse tijd, dat later werd omgevormd tot een Byzantijnse kerk en een klooster. Het mausoleum moest waarschijnlijk het kleine graf beschermen.

Het Episkopi-monument op Sikinos (CC BY-SA 4.0 - wiki  - lunar sea n)
Het Episkopi-monument op Sikinos (CC BY-SA 4.0 – wiki – lunar sea n)

Geluk

Ondanks aanvallen van grafrovers in de oudheid en de verschillende functies die het gebouw door de eeuwen heen heeft gehad, werd het graf van Neko intact gevonden. Volgens Dimitris Athanassoulis, de directeur van het Ephorate of Antiquities van de Cycladen, komt dat voornamelijk omdat het goed verborgen lag in een dode hoek tussen twee muren in de kelder van het gebouw.

“We hebben enorm veel geluk gehad, we hebben nu de naam van de persoon voor wie het mausoleum is gebouwd. Dit is echt zeldzaam”, zei Athanassoulis tegen persbureau Reuters.

~ Natascha NeefParakalo

×