Gratis eBook over Foekje Dillema

Foto: CC/Max Dohle
Max Dohle, auteur van de biografie Het verwoeste leven van Foekje Dillema, heeft een nieuw boek gemaakt over de Friese hardloopster Foekje Dillema. Het boek verschijnt als eBook en is gratis te downloaden.

Met de biografie Het verwoeste leven van Foekje Dillema won Dohle zilver bij de verkiezing van het beste sportboek van 2008. In het boek staat hij uitvoerig stil bij Dillema’s carrière als atlete en de reden dat er in 1950 een eind kwam aan die loopbaan.- advertentie -

Omslag van het eBook

Foekje Dillema (1926-2007) meldde zich eind jaren veertig in sneltreinvaart als concurrente van Fanny Blankers-Koen. De sprintster bleek een enorm talent op de 100 en 200 meter. In het kamp van Fanny Blankers-Koen was men er echter van overtuigd dat Dillema in werkelijkheid een sprinter was en dus eigenlijk in mannenwedstrijden thuishoorde. Na een seksetest werd Dillema door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) geschorst. Ze zou geen vrouw zijn. In 2008 werd de atlete na een DNA-test gerehabiliteerd. Dillema was wel degelijk een vrouw.

In het nieuwe eBook getiteld Ze zeggen dat ik geen meid ben, legt Max Dohle aan de hand van nieuwe gegevens uit waarom Foekje Dillema destijds werd geschorst. Dohle:

Lange tijd is aangenomen dat Jan Blankers (de trainer en echtgenoot van Fanny Blankers-Koen, red.) achter deze schorsing zat. Uit de nu bekende gegevens blijkt echter dat Dillema is geschorst, omdat ze naast vrouwelijke ook mannelijke geslachtskenmerken had. Dat blijkt niet alleen uit genetisch onderzoek, maar ook uit de diagnose van de keuringsarts in 1950. Ook die is nu bekend.

Het nieuwe boek is volgens Dohle een “toegift” op de enkele jaren geleden verschenen biografie. Ze zeggen dat ik geen meid ben is onder meer gratis te downloaden vanaf www.foekjedillema.nl

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier