Gratis Suske en Wiske tijdens grensoverschrijdende Fortennacht

Fort Liefkenshoek in de 17e eeuw – Atlas van Loon
Onder impuls van het Europese Interreg IV a-project Forten en Linies in Grensbreed Perspectief organiseren de provincies West-Vlaanderen, Zeeland, Oost-Vlaanderen, Noord-Brabant en Antwerpen, samen met diverse lokale partners, aanstaande zaterdag een zogenaamde Fortennacht.

Tijdens deze eerste editie van de Fortennacht worden wallen, vestingsteden, forten en linies onder de aandacht gebracht als cultuurhistorisch geladen plekken en monumenten die herinneren aan een woelig verleden waarin de Nederlands-Vlaamse grens tot een feit werd.- advertentie -

Suske en Wiske tijdens de Tachtigjarige Oorlog

In de loop van de 16de, 17de en 18de eeuw teisterden verschillende oorlogen de grensregio Vlaanderen-Nederland. In die periode werden daarom heel wat verdedigingswerken gebouwd die zich als een ‘linie’ manifesteerden. Vandaag de dag zijn deze linies nog waarneembaar als linten in het landschap. Zo werden de Staats-Spaanse Linies, aarden wallen en verdedigingswerken die destijds goed geschikt waren om kanonskogels op te vangen, aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de Spaanse Successieoorlog.

Zij karakteriseren deze grensoverschrijdende Zeeuws-Vlaamse regio waar al een aantal fortificaties geheel of gedeeltelijk werd gereconstrueerd. Tijdens de conflicten speelde ook de havenstad Antwerpen een belangrijke rol. Al in de middeleeuwen was ze een belangrijk militair bolwerk en ook na de 18de eeuw, met de bouw van twee fortengordels in de 19de en 20ste eeuw, bleef Antwerpen in militair opzicht een belangrijke strategisch rol toebedeeld.

Zuiderwaterlinie

De Nederlandse Zuiderwaterlinie van haar kant vormt een aaneenschakeling van verdedigingswerken uit verschillende tijdsvakken vanaf ongeveer 1565 en verbindt een lange reeks historische (vesting)steden als Bergen op Zoom, Willemstad, Breda, Heusden, ’s-Hertogenbosch.

Water speelde een uitermate belangrijke rol in het verloop van deze conflicten en bevond zich steeds in de nabijheid van wallen en vestingen. Stelselmatig immers, werd door de strijdende partijen land onder water gezet om de tegenstrever een halt toe te roepen.

Tijdens de Fortennacht worden er vanaf drie uur ‘s middags tot middernacht uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Het evenement vindt plaats in, op en bij forten en vestingen van de Staats-Spaanse Linies, de Forten in en rond Antwerpen en de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant. Er is een gevarieerd aanbod aan fiets- en wandeltochten, poëzie- en verhalenvoordrachten, culinaire proeverijen, natuurexcursies, muzikale optredens en veel meer.

Suske en Wiske

Naar aanleiding van de Fortennacht is een speciaal Suske en Wiske-verhaal uitgewerkt. Dit album, getiteld De Laaiende Linies draait om de Staats-Spaanse Linies en de Tachtigjarige Oorlog. Het album zal niet in de boekhandel te krijgen zijn. Ieder gezin dat de Fortennacht bezoekt ontvangt een gratis exemplaar.

Het volledige programma van de Fortennacht is hier als pdf-bestand (1,7 mb) te downloaden

Morenfontein in RomeAfgelopen weekend is de beroemde Morenfontein in…
Still uit de videoDe Socialistische Partij (SP) heeft een…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier