Dark
Light

Groen licht voor verbouwing Museum Prinsenhof Delft

…dankzij particuliere miljoenenschenking
1 minuut leestijd
Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft (Persfoto)

De gemeenteraad van Delft heeft dinsdagavond ingestemd met de restauratie en renovatie van Museum Prinsenhof Delft. Dit besluit volgt op de particuliere schenking aan het museum van 10 miljoen euro van de Delftse familie Vlek. In totaal is hierdoor een budget van 28 miljoen euro ontstaan.

De familie Vlek is sinds 1855 met Delft verbonden en verkreeg bekendheid met de Vlek-jenever. Eind negentiende eeuw was de familie betrokken bij de oprichting van het Sint Hippolytusziekenhuis, dat nu tot het Reinier de Graaf Gasthuis behoort. Latere generaties speelden een rol bij de stichting van twee scholen.

Willem van Oranje

Het Prinsenhofcomplex is gevestigd in een voormalig klooster dat in de zestiende eeuw tijdelijk dienst deed als hof van Willem van Oranje. Ongeveer zeventig jaar na de laatste grote werkzaamheden is het museum aan renovatie en groot onderhoud toe. De gemeente investeert 18 miljoen euro in dit project dat uitgevoerd zal worden door Architectenbureau BiermanHenket. Eerder verbouwden of renoveerden zij onder meer het Anne Frank Huis en de Beurs van Berlage in Amsterdam, het museum Hof van Heeckeren in Zutphen en Het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in 2023 beginnen en dat de oplevering eind 2025 plaatsvindt. De totale kosten voor de verbouwings- en vernieuwingsplannen zijn geschat op 37 miljoen euro. Hoewel dat bedrag dus nog niet helemaal binnen is, gaat de ontwerpfase al wel van start. De komende tijd benaderen de gemeente en het museum ook andere overheden, instellingen, fondsen en particulieren om ook een bijdrage te leveren aan de verbouwing en vernieuwing van het museum.