Groot spinnenfossiel gevonden in China

Foto: Paul Selden
Amerikaanse wetenschappers hebben in China een zeer oud fossiel van een tot nu toe onbekende spinnensoort ontdekt. De universiteit van Kansas heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om een vrouwtjesspin met een spanwijdte van ongeveer vijftien centimeter. Het lijf van de spin blijkt niet zo heel groot te zijn geweest. De poten maakten van het dier een grote spin. Niet eerder is er zo´n grote fossiele spin gevonden.

Het dier leefde volgens Paul Selden

- advertentie -van universiteit van Kansas ongeveer 165 miljoen jaar geleden. De vondst is gedaan in Binnen-Mongolië, een autonome regio in het noorden van China. Doordat het fossiel zo duidelijk is konden de wetenschappers met zekerheid vaststellen dat het om een vrouwtje gaat.

De spin behoort tot de Nephila-familie. Spinnen van deze soort komen vandaag de dag voor in tropische en sub-tropische gebieden. De vondst van het fossiel bewijst dat de soort al tijdens het Jura op aarde leefde. De volledige naam van de tot nu toe onbekende spinnensoort luidt dan ook toepasselijk Nephila jurassica.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: