Groote Museum in Artis wordt weer toegankelijk

1 minuut leestijd

Het Groote Museum dat sinds 1947 gesloten is, wordt weer toegankelijk gemaakt voor publiek – Foto Artis
De BankGiro Loterij schenkt Artis 1,5 miljoen euro voor de restauratie en herinrichting van het Groote Museum. Artis gaat het sinds 1947 gesloten Rijksmonument weer toegankelijk maken voor het publiek.

Het museum zal gewijd worden aan biodiversiteit, wildernis en de relatie tussen mens en natuur. De restauratie en herinrichting van het Groote Museum is onderdeel van de grootschalige vernieuwing van Artis. Er komt een vrij toegankelijk en openbaar Kennisplein waarvan hetGroote Museum onderdeel zal uitmaken. Het wordt volgens Artis een ‘groene ontmoetingsplek’ op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan.

Artis werd opgericht in 1838 als wetenschappelijk genootschap. Voluit is de naam Natura Artis Magistra. Dat betekent: ‘de natuur is de leermeester van de kunst.’ In de hele wereld groeide in de negentiende eeuw de belangstelling voor wetenschap en voor natuurwetenschappen in het bijzonder. Daarom werden overal zoölogische tuinen gesticht. Deze dierentuinen hadden een wetenschappelijke functie.

Na Londen, Parijs en Dublin was Artis binnen Europa de vierde wetenschappelijke dierentuin die werd opgericht. Niet alleen het dierenpark was belangrijk, maar er werden ook een bibliotheek en museum opgericht. Artis was de eerste jaren vrijwel alleen toegankelijk voor leden.


Het Groote Museum – Foto: Artis

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd de dierentuin steeds meer een plaats van ontspanning en vermaak, waar je ook nog iets kon leren. Het wetenschappelijke karakter werd minder belangrijk en de dierentuin was nu voor een breed publiek toegankelijk. Artis groeide van een kleine sociëteit uit tot een vorstelijke dierentuin.

In het Groote Museum waren vele opgezette dieren te zien, van vogels en vleermuizen tot olifanten en giraffes. Ook waren skeletten van walvissen, schelpen, koralen en vissen op sterk water te zien. In 1947 moest het Groote Museum sluiten en werd de collectie overgebracht naar gebouwen van de Universiteit van Amsterdam. Nu zullen de zalen van Groote Museum weer in ere worden hersteld.


~ Karlien Metz

Karlien Metz studeerde geschiedenis en museumstudies. Zij was tot voor kort werkzaam bij het Nationaal Historisch Museum als projectleider en researcher. Schrijft graag over kunst, geschiedenis en musea.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties