Grote mast Batavia wordt gedemonteerd

De Batavia met beschadigde mast – Foto: Bataviawerf
Een deel van de grote mast van het schip De Batavia is woensdagnacht door stormachtig weer beschadigd geraakt. De Bataviawerf heeft daarom besloten de mast van het schip vrijdag te demonteren.

Het schip is een replica van een beroemd VOC-schip dat begin zeventiende eeuw in Amsterdam werd gebouwd. De replica van dit historische schip werd tussen 1985 en 1995 gebouwd en bevindt zich op de Bataviawerf bij Lelystad.

De replica doorstond de storm van afgelopen woensdagnacht redelijk maar de grote mast heeft wel schade opgelopen. Daarom zal deze mast vrijdag, met behulp van een ponton en twee hijskranen, worden gedemonteerd. De Bataviawerf:

- advertentie -

Als eerste zal men de bovenste twee segmenten, de stengen die scheef staan, stabiliseren. Een deel van het tuigage zal los gemaakt worden, waarna men de twee stengen verwijderd. Het onderste gedeelte van de grote mast, zal in het schip achter blijven. Begin 2013 zal deze vervangen worden.

De werkzaamheden starten rond 8.00 uur starten en duren naar verwachting de hele dag. De Bataviawerf denkt dat het schip komend weekend weer toegankelijk zal zijn voor bezoekers.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: