Dark
Light

Grote ruimteveiling in New York

Auteur:
1 minuut leestijd

Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de maanlanding hield veilinghuis Bonhams in New York gisteren een zogenaamde ruimteveiling.

Foto: Bonhams
Foto: Bonhams
Te koop aangeboden werden onder meer artikelen afkomstig van de Apollo 11-missie. Zo werd bijvoorbeeld een door Neil Armstrong gemaakte foto van de maanlander Eagle voor ruim 2000 dollar afgehamerd. Astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin, de tweede man op de maan, schreef op de foto: “Eagle has landed, Buzz Aldrin, Apollo XI.”.

Voor aantekeningen die Neil Armstrong tijdens de missie maakte werd een bedrag van 218.000 dollar betaald. Andere topstukken waren onder meer een raampje van de Apollo 14-capsule (30.000 dollar) en een stuurknuppel die Apollo 15-astronaut James Irwin meenam uit zijn maanlander (206.000 dollar).

Lang niet alle ruimtevoorwerpen vonden echter een nieuwe eigenaar. Het landingsschema dat Armstrong en Aldrin in 1969 gebruikten moest bijvoorbeeld 125.000 dollar opbrengen. Te duur, volgens de aanwezige kopers. Het schema werd niet verkocht. Dit gold voor meer voorwerpen. Ongeveer een kwart van de te koop aangeboden ‘ruimtevaart-hebbedingetjes’ vond geen nieuwe eigenaar.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×