Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Grote Titanic-tentoonstelling naar Amsterdam

Titanic – Foto: Paramount Pictures
Titanic – Foto: Paramount Pictures
Vanaf half november is in Amsterdam Expo de tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition te zien. Hierin staan authentieke artefacten, die bij diverse expedities uit het wrak in de diepe wateren van de Noordelijke IJszee werden geborgen, centraal.


Voor- en achterzijde van een ansichtkaart die passagier George Reuchlin naar zijn zoon stuurde – Bron: GAR, familiearchief Reuchlin
Voor- en achterzijde van een ansichtkaart die passagier George Reuchlin naar zijn zoon stuurde – Bron: GAR, familiearchief Reuchlin

De Titanic was in 1912 het grootste passagiersschip ter wereld. Een technisch wonder dat door de media en de rederij werd bestempeld als onzinkbaar. Toch zonk de Titanic tijdens haar eerste reis van Southampton naar New York. In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam het schip in botsing met een ijsschots. Drie uur later zonk de Titanic. Van de 2201 passagiers kwamen er 1517 om het leven.

Het duurde tot 1985 voordat het wrak van de Titanic gelokaliseerd werd op de bodem van de Atlantische Oceaan. Tijdens acht verschillende expedities – de laatste was in 2010 – werden duizenden artefacten geborgen, waarvan een belangrijk deel straks in Amsterdam te zien is.

Scheepsonderdelen en sieraden

De tentoonstelling wil zowel het iconische schip als de passagiers en bemanningsleden een gezicht geven. Er worden een groot aantal objecten getoond die afkomstig zijn van het schip. Parfumflessen van een handelaar die zijn waren wilde verkopen in New York, gouden sieraden met diamanten van vrouwen uit de bovenlaag van de bevolking, kleding van emigranten op weg naar een nieuw leven, ongeschonden porseleinen servies voorzien van het logo van rederij White Star Line, scheepsonderdelen zoals een patrijspoort en reconstructies van de vertrekken.

- advertentie -

In chronologische volgorde komen in Titanic: The Artifact Exhibition de bouw van het schip, het leven aan boord, de fatale ramp, waarbij ruim 1.500 mensen om het leven kwamen, en de expedities naar de bodem van de oceaan aan bod. Peter Tabernal, CEO van Amsterdam EXPO:

Het is opmerkelijk hoe goed sommige voorwerpen bewaard zijn gebleven, zelfs brieven en kledingstukken van de passagiers. En dat terwijl het schip al decennia lang op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de ijskoude oceaan ligt. Met deze expositie brengen we een stuk wereldgeschiedenis direct naar het Nederlandse publiek.

De tentoonstelling is eerder al te zien geweest in steden als Chicago, Los Angeles, Londen en Parijs en trok al meer dan vijfentwintig miljoen bezoekers.

De tentoonstelling is in Amsterdam te zien vanaf 14 november 2013. De kaartverkoop is inmiddels gestart via www.amsterdamexpo.nl.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱