Dark
Light

Anthony Fokker (1890-1939)

Luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer
Auteur:
1 minuut leestijd
Anthony Fokker in 1912
Anthony Fokker in 1912

De Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Stichter van de Nederlandse vliegtuigenfabriek Fokker.

Anthony Fokker
Anthony Herman Gerard Fokker werd op 7 april 1890 in Kedira (Java) geboren. Dit als zoon van een koffieplanter. Lang woonde Anthony Fokker niet in Nederlands-Indië. Vier jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Haarlem.

In 1910 vertrok Fokker naar Duitsland om daar een monteuropleiding te gaan volgen. Hoewel auto’s hem erg interesseerden raakte hij meer in de ban van de luchtvaart. Nog datzelfde jaar ontwierp hij zijn eerste vliegtuig, de Spin.

Fokker leerde zichzelf met dit vliegtuig, waarin originele constructie-ideeën waren toegepast, vliegen. Dankzij de V-stand van de vleugels was het toestel opmerkelijk stabiel. Verschillende keren werd het toestel vernieuwd en herbouwd.

Met zijn eigen Spin behaalde Fokker zijn vliegbrevet en op Koninginnedag 1911 gaf hij een demonstratievlucht boven Haarlem.

Fokker D.VII

Jachtvliegtuig

Van 1912 tot 1914 bekwaamde Fokker zich ook in het stuntvliegen. Daarnaast opende hij in Duitsland een vliegschool. Op aandringen van de Duitse legerleiding bracht hij zijn vliegtuigfabriek onder in Görries (Mecklenburg). Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Fokker één van de belangrijkste leveranciers van militaire vliegtuigen aan de Duitse luchtmacht. Fokker ontwikkelde onder meer verschillende typen jachtvliegtuigen. Eén van de populairste toestellen onder Duitse gevechtspiloten was de Fokker D.VII, een jachtvliegtuig dat door Reinhold Platz was ontworpen en door Fokker werd geproduceerd.

Na de oorlog keerde Fokker terug naar Nederland (1919). Hier stichtte hij op 21 juli dat jaar de N.V. Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker.

Een jaar later maakte Fokker een studiereis door de Verenigde Staten en stichtte hij een verkooporganisatie. In 1922 verhuisde hij definitief naar de VS en liet hij zich tot Amerikaan naturaliseren. Weer een jaar later stichtte hij daar de Atlantic Aircraft Corporation. Vanaf 1927 heette deze onderneming de Fokker Aircraft Corp. of America.

Anthony Fokker publiceerde in 1931 zijn autobiografie getiteld The flying Dutchman. Op 23 december 1939 overleed hij op 49-jarige leeftijd in New York.

De geschiedenis van Anthony Fokker

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×