‘Hallo, ik ben een neanderthaler’

Het model van de neanderthaler – Foto: BBC
Britse wetenschappers hebben een zeer betrouwbare reconstructie gemaakt van een volwassen neanderthaler. Het model werd gemaakt naar aanleiding van een nieuwe televisieserie van de BBC, getiteld Prehistoric Autopsy.

Het eerste deel van die serie was maandagavond te zien op BBC2. Dinsdag en woensdag volgen de andere aflevering. In de documentairereeks gaan antropologe Alice Roberts en zoöloog George McGavin op zoek naar het uiterlijk van drie uitgestorven mensensoorten. Naast de neanderthaler worden de homo erectus en australopithecus afarensis (Lucy) onder de loep genomen.


- advertentie -
De modellen van Lucy (links) en de ‘homo erectus’ – Foto: BBC

Bij het maken van de reconstructie van de volwassen neanderthaler maakten de wetenschappers gebruik van de resten van de neanderthaler La Ferrassie 1 die ongeveer honderd jaar geleden in een grot in de Dordogne werden gevonden. Dit was een zeer belangrijke vondst. De resten waren van een volwassen man die ongeveer vijftigduizend jaar geleden leefde. Zijn schedel is de grootste en best bewaarde schedel van een neanderthaler die ooit is gevonden. De vondst van zijn been en verschillende voetbotjes toonden destijds aan dat neanderthalers, anders dan toen gedacht, rechtop liepen.

Voor Prehistoric Autopsy werd een reconstructie gemaakt van deze neanderthaler. Volgens de makers is er niet eerder zo’n nauwkeurige reconstructie gemaakt. Een groot wetenschappelijk team – bestaande uit onder meer anatomen, antropologen, archeologen en beeldhouwers – werkte aan het onderzoek mee.

Ook van de homo erectus en australopithecus afarensis zijn modellen gemaakt. De drie levensechte reconstructies zijn de komende tijd te zien in verschillende Britse musea.

De volgende twee afleveringen van Prehistoric Autopsy zijn dinsdagavond (homo erectus) en woensdagavond (Lucy) te zien op BBC2 (22:00-23:00 uur).

Fragment uit de eerste aflevering over de neanderthaler

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: