Harry Mulisch krijgt borstbeeld in Haarlem

Harry Mulisch
Harry Mulisch
Op de Grote Markt in Haarlem komt een bronzen borstbeeld van schrijver Harry Mulisch. Het beeld wordt onthuld op 30 oktober, de sterfdag van de auteur.

Initiatief voor het beeld is genomen door Stichting Harry Mulisch Verbeeld. Ook de burgemeester van Haarlem, Jaap Pop, is verbonden aan deze stichting. Het beeld, dat gemaakt wordt door beeldhouwster Jikke van Loon, moet de band tussen Haarlem en Mulisch onderstrepen. Het geld voor het beeld komt van verschillende fondsen. Ook de gemeente Haarlem draagt een deel bij.

De in 2010 overleden Harry Mulisch was ereburger van Haarlem. In 1927 werd hij in deze stad geboren. In zijn boeken schreef Mulisch geregeld over Haarlem. Zijn bekende roman De Aanslag speelt zich bijvoobeeld voor een deel in deze stad af. Zelf was Mulisch overigens niet altijd positief over zijn geboortestad.

Mulisch behoorde samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve tot de zogenaamde Grote Drie van de Nederlandse literatuur. Hij was van Tsjechisch-Hongaars-Oostenrijkse afkomst en debuteerde in 1952 met de roman Archibald Strohalm.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: