Hek moet Holocaustmonument beschermen tegen wildplassers

Holocaustmonument in Berlijn - Foto: CC
Holocaustmonument in Berlijn – Foto: CC
Om het Holocaustmonument in de stad Berlijn wordt tijdens grote evenementen voortaan mogelijk een hek geplaatst om wildplassers te weren.


Het idee om een hek te plaatsen werd geboren nadat op YouTube een filmpje verscheen waarin te zien is hoe feestgangers tijdens oudejaarsnacht tegen het Holocaust-monument plassen. De feestgangers steken ook vuurwerk af en gaan joelend op de blokken liggen.

Het monument bevindt zich vlakbij de Brandenburger Tor, waar ieder jaar honderdduizenden mensen het nieuwe jaar inluiden. De politie overweegt nu om tijdens dit soort grote evenementen een hek om het monument te plaatsen.

Het Holocaustmonument in Berlijn, officieel het Denkmal für die ermordeten Juden Europas, werd in 2005 ingewijd ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken. Onder het veld is een expositieruimte ingericht.

- advertentie -

Bij het ontwerpen van het monument werd al rekening gehouden met vandalen. De betonblokken zijn bespoten met een speciale chemische laag waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is. In Duitsland ontstond destijds wel enige ophef toen duidelijk werd dat het bedrijf dat deze speciale coating maakte, Degussa, tijdens de Holocaust mede-eigenaar was van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor het Derde Rijk.

German Hooligans Desecrate Berlin Holocaust Memorial

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: