De hengsten van Moritzburg

Hengstenparade Moritzburg Foto: www.pferdesportreisen.de)
Hengstenparade Moritzburg – Foto: www.pferdesportreisen.de
Van alle koningen van Saksen (1827-1836) was Anton Clemens Theodor wellicht de meest ongeschikte. In 1755 geboren in Dresden, leefde hij een teruggetrokken bestaan in één van de historische landgoederen die Saksen rijk is. Maar toen koning Frederik August I overleed, moest Anton hem opvolgen.

In tegenstelling tot koning Frederik August I had koning Anton ‘de Goede’ nauwelijks interesse in politiek maar vooral in paarden, gebed en geschiedkunde. Hij bleek niet in staat de gewenste veranderingen in de binnenlandse en buitenlandse politiek door te voeren. Wél deed hij zijn best om het katholicisme te bevorderen in een overwegend protestants Saksen. 


Koning Anton van Saksen
Koning Anton van SaksenIn navolging van de Parijse opstanden in de zomer van 1830, braken ook in Leipzig en Dresden ongeregeldheden uit. Koning Anton stemde toe om zijn neef, prins Frederik August (II), als regent aan te stellen. In 1831 werd een nieuwe grondwet aangenomen waardoor Saksen een constitutionele monarchie werd. Hiermee kwam een eind aan het feodale tijdperk in Saksen.- advertentie -

Hengstparade

Bij Moritzburg hield Anton tientallen prachtige dekhengsten op stal. De dieren waren destijds aangeschaft door zijn broer maar Anton breidde het aantal hengsten uit en richtte een fokkerij op: Landgestüt Moritzburg dat zich in hoofdzaak richtte op het fokken van krachtige paarden zoals de Oldenburger. 


Het was Landstallmeister Ernst August von der Wense die in 1924 de eerste Hengstparade organiseerde. Sindsdien is de parade een populaire jaarlijkse traditie met een bezoekersaantal van rond de 20.000. 
Vanaf 2014 zal de spectaculaire parade in september plaatsvinden op een modern uitgerust toernooiveld. Enkele bezoekers van de Hengstparade 2013 halen hun schouders op bij de komende verandering die bijna drie miljoen euro gaat kosten. Maar, voor de paarden zullen de omstandigheden bij slecht weer aanzienlijk verbeteren. 
Und das ist doch mal eine gute Sache, nu?

~ Yolande van der Deijl

Schloß Moritzburg (Foto: Y. van der Deijl)
Schloß Moritzburg – Foto: Y. van der Deijl

Links:
Trailer Moritzburger Hengstparade 2013
Barokschloß Moritzburg
Sächsische Gestütsverwaltung

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: