Herdenking slavernij symbolisch overgedragen aan Zeeland

Slavernij
Slavernij
De burgemeester van Amsterdam heeft maandag een doorgezaagde handboei overhandigd aan zijn ambtsgenoot uit Middelburg. Met de overdracht werd de herdenking van de slavernij symbolisch overgedragen aan de Zeeuwse stad.


Het doorzagen van de handboei staat voor het verbreken van de slavenketenen. Een deel van de handboei blijft in Amsterdam, het andere deel gaat naar Middelburg. In Nederland is in 2013 uitvoerig stilgestaan bij het feit dat honderdvijftig jaar geleden de slavernij werd afgeschaft (1863).

Zeeland staat komend jaar stil bij het feit dat in 1814, dan precies tweehonderd jaar geleden, de handel in slaven in de Nederlanden werd verboden. Na de afschaffing van de handel in slaven was het in de Nederlanden nog langere tijd toegestaan om slaven te houden.

De West-Indische Compagnie, waarin veel Zeeuwen vertegenwoordig waren, en de Middelburgsche Commercie Compagnie ondernamen vanuit Zeeland reizen naar West-Afrika om slaven te kopen.

- advertentie -

Middelburg herdenkt de afschaffing van de slavenhandel in 2014 met allerlei activiteiten zoals een stadswandeling en het bezoek van Tres Hombres, een schip dat oogt als een oud handelsschip.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier