Herinneringscentrum Bronbeek verhuist mogelijk naar Vrijheidsmuseum WO2

Vrijheidsmuseum WO2
Vrijheidsmuseum WO2
Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek verhuist mogelijk naar het nieuwe Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen. Dat meldt omroep Gelderland.


In Arnhem, waar het herinneringscentrum momenteel gevestigd is, wordt verrast gereageerd op de voorgenomen verhuizing. D66 is blij met het nieuwe museum dat goed kan zijn voor de regio, maar de partij vindt het wel een “veeg teken” dat het eerste nieuws dat naar buiten komt is dat het Indisch Herinneringscentrum uit Arnhem weggaat. “Willen we de regio versterken of gaat het om de vestigingsplaats?”, aldus fractievoorzitter Sabine Andeweg

Vrijheidsmuseum WO2 wil de deuren in 2017 openen. Het museum – dat gesteund wordt door de Radboud Universiteit, Hotel De Wereld en de landelijke stichting Musea en Herinneringscentra – zal gewijd zijn aan de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en vrede.

Het museum gaat ervan uit jaarlijks tussen de 200.000 en 225.000 bezoekers te kunnen trekken.

- advertentie -

30 miljoen

Het bedrijfsplan van het nieuwe museum werd zondag gepresenteerd. Voor de bouw van het museum en de renovatie van Bevrijdingsmuseum in Groesbeek blijkt nog tussen de 8 en 13,5 miljoen euro nodig te zijn. De stichting achter het museum hoopt dat geld de komende anderhalf jaar bijeen te krijgen. In totaal is met het nieuwe museum zo’n 30 miljoen euro gemoeid.

Voor de exploitatie van het museum zou de stichting ook nog geld tekort komen.

Of het museum er daadwerkelijk komt, hangt onder meer af van de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en het vfonds. Deze partijen moeten binnenkort bepalen of ze het museumplan financieel haalbaar achten.

Directeur Peter de Haan over Vrijheidsmuseum WO2

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: