Week van de koloniale geschiedenis

Herinneringsjaar ’70 jaar na Sobibor’ van start

Herinneringsjaar ’70 jaar na Sobibor’ van start
Maandag gaat het Herinneringsjaar 2013 van Stichting Sobibor officieel van start met een bijeenkomst op de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Op 2 maart 1943 vond het eerste transport vanuit Westerbork naar Sobibor plaats. In totaal zouden er tijdens de oorlog negentien transporten vanuit het Nederlandse kamp naar dit vernietigingskamp gaan. Van de 34.313 Joden die naar het kamp gestuurd werden keerden er na de oorlog slechts achttien terug.


Stichting Sobibor wil de herinnering aan het vernietigingskamp levend houden. Dit jaar staat de stichting daarom stil bij alle negentien transporten die vanuit Westerbork naar Sobibor vertrokken. Het Herdenkingsjaar begint maandagmiddag met een bijeenkomst in de aula van de aula van de UvA.

- advertentie -

Jules Schelvis, de enige overlevende van het veertiende transport naar Sobibor en de oprichter van Stichting Sobibor, houdt dan een toespraak. Hij schreef onlangs het boek Er reed een trein naar Sobibor. Hierin schreef Schelvis voor het eerst over het transport naar Sobibor. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst wordt onder meer ook het eerste exemplaar van de Herinneringsbox uitgebracht, een document over de geschiedenis van Sobibor.

De komende maanden worden er, rond de verschillende transportdata van 1943, meer bijeenkomsten gehouden. Zie de website www.stichtingsobibor.nl voor meer informatie.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: