EreadersEreaders

Hermitage verwarmt planten Hortus Botanicus

Tussen Kunst en Kas. Energie delen aan de Amstel

Dankzij een bijzonder duurzaamheidsproject worden de planten in de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus in Amsterdam straks verwarmd door de Hermitage in Amsterdam. De twee locaties worden met 425 meter lange buizen met elkaar verbonden.

- ad -

image012Bij de bouw van de Hermitage werd in 2009 door technisch dienstverlener Kuijpers een installatie aangelegd voor warmte- en koudeopslag. In het dagelijks gebruik van het museum bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage op zoek naar mogelijke partners.

De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten. Omdat de Hortus net op het punt stond zijn twintig jaar oude gasketels te vervangen kwam het telefoontje van de Hermitage precies op het juiste moment.

Wat het bijzonder maakt is de relatief grote afstand die moet worden overbrugd tussen de Hortus en de Hermitage. Daarnaast is de regeltechniek voor de bijzondere klimaatspecificaties van zowel de Hortus-flora als de Hermitage-kunst vrij complex.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

De Hermitage:

“De ontwikkeling van een gezamenlijke, duurzame energiecentrale voor verwarming van de kassen en tegelijkertijd koeling van de expositiezalen wijkt af van de bekende energiebesparende maatregelen bij Rijksmonumenten. Niet de bouwkundige schil wordt aangepakt – isolatie – maar de op fossiele energie gebaseerde verwarmings- (en koel)systemen worden vervangen door gebruik te maken van natuurlijke warmte en kou uit de bodem.”

In de monumentale bouwstructuur van de Hermitage hoeven geen wijzigingen plaats te vinden en de aanpassingen in de kassen van de Hortus zijn relatief beperkt. Beide partijen verwachten in het derde kwartaal van 2016 gebruik te kunnen maken van de gemeenschappelijke, duurzame energiebron.

Het project wordt gesubsidieerd door het ministerie van OCW, dat recent 10 miljoen euro reserveerde voor het duurzamer maken van achttien Rijksmonumenten.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst

  De uitvinding van de boekdrukkunst rrond 1445 heeft grote invloed gehad op de wereldgeschiedenis. De Duitser Johannes Gutenberg (ca.1397-1468) geldt als de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa. Al wordt deze uitvinding ook wel eens aan Laurens Janszoon Coster (ca.1370-1439) …Lees bericht »
 • De lelijkste stad van de wereld

  De lelijkste stad van de wereld

  De serie ‘Peaky Blinders’ wint, na haar internationale doorbraak, nu ook aan populair in Nederland. Hoewel de serie gaat over het wel en wee van de criminele Shelby familie in het Birmingham van de jaren twintig, zijn de fictieve gebeurtenissen …Lees bericht »
 • Maand van de Geschiedenis van start (ondanks corona)

  Maand van de Geschiedenis van start (ondanks corona)

  De jaarlijkse Maand van de Geschiedenis is vandaag van start gegaan. Het thema van dit jaar, Oost/West, inspireerde een groot aantal musea, bibliotheken, archieven en andere culturele instellingen tot het organiseren van uiteenlopende activiteiten.Lees bericht »
 • James Ensor, een leven van een excentrieke schilder-schrijver

  James Ensor, een leven van een excentrieke schilder-schrijver

  'De toekomst is aan Ensor', voorspelde de krant L’Indépendance belge in 1884 over de – dan – vierentwintigjarige schilder. Zeventig jaar na de dood van de Oostendse kunstenaar galmt die waarheid nog naLees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereOnze jongens in Indië
- Jacob ZwaanBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las