Dark
Light

Het grootste panorama ter wereld

Grand Panorama of a Whaling Voyage Round the World
Auteur:
1 minuut leestijd
Detail van het panorama met daarop Kaap Hoorn (New Bedford Whaling Museum)
Detail van het panorama met daarop Kaap Hoorn (New Bedford Whaling Museum)

In 1848 maakten Benjamin Russell en Caleb Purrington een enorm panorama: Whaling Voyage Round the World. Het schilderij, dat op rollen bewaard wordt, is maar liefst 388 meter lang en 2,6 meter hoog. Het New Bedford Whaling Museum in Massachusetts heeft het bijzondere kunstwerk recent voor duizenden dollars laten restaureren. Nu het werk klaar is, is alleen de vraag waar het panorama vertoond kan worden…

Medewerker van het museum bij het panorama (New Bedford Whaling Museum)
Medewerker van het museum bij het panorama (New Bedford Whaling Museum)
Het beroemdste panorama van Nederland is Panorama Mesdag. Dit werk, te zien in Den Haag, toont een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Met een omtrek van 120 meter is het een groot panorama, maar nog veel kleiner dan het panorama in het Amerikaanse New Bedford.

Het panorama van Russell en Purrington werd gemaakt tijdens de hoogtijdagen van de Amerikaanse walvisvaart. In de negentiende eeuw, toen panorama’s populair waren om verhalen mee te vertellen, reisde het werk door de Verenigde Staten om het publiek voor te lichten over de walvisvangst. Een deel van het werk was in 1964 bijvoorbeeld te zien op de New York World’s Fair. Het panorama is recent gerestaureerd, maar of het binnenkort ook in zijn geheel ergens te zien zal zijn is de vraag. Het walvismuseum in New Bedford is momenteel op zoek naar een geschikte locatie om het enorme werk te exposeren. De restauratie kostte maar liefst 400.000 dollar. De laatste keer dat het werk in zijn geheel te zien was, was 1969.

Boek: Geschiedenis van de Noordse Compagnie (1614-1642)

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×