Dark
Light

Het Huis Oranje-Nassau en religie

Auteur:
2 minuten leestijd
Wierookvak dat in de tentoonstelling is te zien – Foto: Paleis Het Loo

Bij Paleis Het Loo is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen. Aan de hand van verschillende kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit laat het museum zien welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes.

De tentoonstelling, getiteld Oranje en religie, schetst volgens het museum een beeld van de “godsdienstige beleving van de leden van het Huis Oranje-Nassau, gezien tegen de religieuze ontwikkelingen van hun tijd”. Het museum:


Miniatuurorgel dat in de tentoonstelling is te zien – Foto: Paleis Het Loo

In de geest van Willem van Oranje, die godsdienstige tolerantie hoog in het vaandel had staan, voelden de Oranjes zich door de eeuwen heen betrokken bij uiteenlopende geloofs- overtuigingen. Hoewel het Huis Oranje-Nassau protestant bleef, was er met name door de huwelijken met buitenlandse huizen ook ruimte voor andere religies, zoals de Anglicaanse, Russisch-orthodoxe, en recenter, de rooms-katholieke.

De Oranjes gingen vaak op zondagen ‘ter kerke‘, zittend in hun hofbank of in de paleiskapel. Net als de meeste Nederlanders deden zij belijdenis, trouwden en lieten hun kinderen dopen. Daarnaast brachten zij in hun functies officiële bezoeken aan synagogen, schonken kerkelijk vaatwerk aan kerken van diverse gezindten en ontvingen zelf ‘prachtbijbels’ als geschenk op dynastieke hoogtijdagen.

Gezangboekje van Anna Paulowna

De expositie illustreert deze geschiedenis onder meer aan de hand van persoonlijke bezittingen, zoals het gezangboekje van koningin Anna Paulowna, de bijbelplaten die bij het godsdienstonderwijs aan koningin Wilhelmina werden gebruikt en een kostbare, met zilver versierde bijbel die koning Willem III van het Nederlandse volk kreeg, als dank voor zijn betrokkenheid bij de watersnoodramp van 1861.

Uit de Koninklijke Verzamelingen worden bijzondere stukken geleend, zoals persoonsgebonden bijbels en gezangboeken, waaronder dat van Willem van Oranje – met op de band zijn wapen -, een Heidelbergse Catechismus in een negentiende-eeuwse prachtband en de ‘bijbelkast’ van Lion Cachet uit 1901. Diverse kerken lenen speciaal voor de tentoonstelling voorwerpen uit die zij voor de eredienst ontvingen van leden van het Huis Oranje-Nassau.

De expositie is georganiseerd in samenwerking met de Stichting Refo500 en enkele Duitse instellingen en loopt van 26 april tot en met 1 september 2013.

Gerelateerde boeken:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×