Het leven van Spinoza in tekeningen

Afb: JHM
Het Joods Historisch Museum (JHM) in Amsterdam exposeert de komende weken een serie originele tekeningen uit een nieuwe graphic novel over het leven van filosoof Baruch de Spinoza.

De tekeningen zijn afkomstig uit De lens van Spinoza, een graphic novel van illustrator Jaron Beekes die deze week verschijnt. In deze graphic novel aandacht voor het leven van een van Nederlands bekendste filosofen: Baruch de Spinoza (1632-1677).Uitgever Oog & Blik over De lens van Spinoza:

- advertentie -

In de proloog zien we hoe Baruch de Spinoza verbannen wordt uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Het kan de jonge, veelbelovende koopman niet deren; hij gaat liever zijn eigen weg. Spinoza verlaat Amsterdam, in die tijd een wereldstad op het toppunt van zijn macht en welvaart, om een eigen filosofisch systeem te ontwikkelen: een radicaal, seculier antwoord op religie. Zijn pleidooi voor politieke en religieuze tolerantie leverde hem vooral vijanden op. Gehaat en bestreden bleef hij tot zijn dood vechten voor wat we nu als vanzelfsprekend ervaren: vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

Het JHM toont in de Wisselvitrine van het museum tot en met 27 november originele tekeningen uit de graphic novel.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: