Het ontstaan van het koninkrijk als beeldverhaal

Het ontstaan van het koninkrijk als beeldverhaal (Meermanno)
Het ontstaan van het koninkrijk als beeldverhaal (Meermanno)
In het kader van de viering 200 jaar koninkrijk der Nederlanden, heeft Museum Meermanno een reizende tentoonstelling laten ontwikkelen waarin het verhaal van het ontstaan van het koninkrijk wordt verteld.


Volgens het museum kennen veel Nederlanders de geschiedenis van de aanloop en het begin van het Koninkrijk der Nederlanden niet of nauwelijks. Meermanno vindt dit jammer omdat het verhaal en de rol die Willem Frederik, de latere koning Willem I, daarin speelde voor het ontstaan van het bestaande Nederland “zo belangrijk was”.

Tijdens een tentoonstelling over tweehonderd jaar Nederlands beeldverhaal ontstond onlangs het idee om het relatief onbekende verhaal naar een breed publiek te brengen. Samen hebben historicus Marc Kleijnen en Margreet de Heer dit deel van de geschiedenis vertaald naar tien thema’s met een bijbehorend beeldverhaal. Ieder thema behandelt een deel van het leven en de gebeurtenissen in het leven van Willem I van zijn geboorte tot aan het moment van zijn troonsafstand. Kleijnen en de Heer hebben grote Nederlandse en Europese gebeurtenissen en ontwikkelingen laten aansluiten bij het verhaal van Willem I.

Museum Meermanno:

- advertentie -

“Het resultaat is een aantrekkelijk beeldverhaal waarin De Heer kleine grappige accenten heeft aangebracht.”

De tentoonstelling zal vanaf april 2014 rondreizen door Nederland en verschillende bibliotheken aandoen. De reis eindigt in september als de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt afgesloten in Amsterdam. De eerste tentoonstelling vindt plaats in Perscentrum Nieuwspoort (besloten), waarna het verhuist naar de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag. Bij de tentoonstelling wordt een magazine gepubliceerd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: