Het verzwegen lot van Tante Roosje

Roosje Glaser
Volgende week zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Paul Glaser zal dan het indringende verhaal vertellen van zijn tante die onder meer Auschwitz overleefde.

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ontdekte Paul Glaser (1947) in een vitrine vol bagage een koffer uit Nederland met zijn achternaam erop. Het was het begin van een zoektocht die uiteindelijk resulteerde in een boek over zijn Tante Roosje. Het waargebeurde verhaal van haar leven was tot dan toe een familiegeheim gebleven.

Roosje was een levensluchtige en ondernemende danslerares. Toen de nazi’s de macht grepen begon voor de 25-jarige Joodse vrouw een levensgevaarlijk avontuur. Zeker toen

- advertentie -haar man zich aansloot bij de nazi’s en haar verraadde. Het plaatste haar voor dilemma’s waarin zij haar eigen keuzes maakte.

Roosje werd door de SS gevangen genomen, kwam vrij, werd opnieuw verraden en belandde via kamp Westerbork uiteindelijk in Auschwitz. In dat concentratiekamp gaf ze SS-ers dansles en leerde hen bijbehorende etiquette. Roosje leefde met haar hart en vechtte met haar verstand. Na de oorlog bouwde ze in Zweden een nieuw bestaan op.

Paul Glaser vertelt het indringende verhaal van zijn tante aan de hand van authentiek foto- en filmmateriaal van Roosje zelf. Ook zal hij voorlezen uit haar brieven die ze vanuit Westerbork verstuurde. Het verhaal laat zien dat een scherp onderscheid tussen goed en fout niet bestaat in de dagelijkse werkelijkheid van de oorlog.

Mei 2010 verscheen de bijzondere levensgeschiedenis in boekvorm met als titel Tante Roosje. In september van dit jaar zal het verhaal als toneelvoorstelling worden opgevoerd in het Brabantse Best. Daarnaast zijn er plannen voor een verfilming van het leven van Roosje Glaser.

De lezing van Paul Gaser in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 26 augustus om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Lees ook: De verzwegen geschiedenis van Rosa Glaser

EenVandaag besteedde in januari 2012 aandacht aan het verhaal van Rosa Glaser:

sitestat

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier