Het werk van Dick Bruna in historische context

Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van ‘nijntje pluis’ heeft het Rijksmuseum in Amsterdam een tentoonstelling samengesteld waarin het werk van grafisch vormgever en kunstenaar Dick Bruna (1927) voor het eerst in een internationale kunsthistorische context wordt geplaatst.

Het museum toont niet alleen werk van Bruna zelf, maar ook van kunstenaars die de Nederlander inspireerden. Zo zijn er straks bijvoorbeeld prenten te zien van Henri Matisse, Fernand Léger, Willem Sandberg, H.N. Werkman en Bart van der Leck. Het museum:

“Het Rijksmuseum onderzocht de kunsthistorische verbanden met de andere kunstenaars en putte uit de rijke eigen prentencollectie om de verwantschappen met andere kunstenaars te tonen. Door Bruna’s creaties naast zijn inspiratiebronnen te plaatsen, zien we in een oogopslag deze invloed en inspiratie.”

Bart van der Leck. Compositie meisje met koe, ca 1921. Collectie Rijksmuseum
Bart van der Leck. Compositie meisje met koe, ca 1921. Collectie Rijksmuseum
Fernand Léger. La racine noire, 1948. Collectie Rijksmuseum
Fernand Léger. La racine noire, 1948. Collectie Rijksmuseum

Bruna combineert technieken, zoals knippen en het loslaten van perspectief, uit de kleurrijke Franse avant-garde met de strenge beeldtaal en het kleurenpalet van De Stijl. Omgekeerd, zo meldt het Rijksmuseum, bewonderden Picasso, Rietveld en architect J.J.P. Oud de omslagen en affiches van Bruna om hun eenvoud en helderheid.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de zestigste verjaardag van nijntje en dus wordt er ook stilgestaan bij het ontwerpproces van het beroemde konijntje.

- advertentie -

Nergens wordt Bruna’s vakmanschap, geduld en de kunst om met kleur de ruimtelijkheid in het platte vlak te tonen, meer duidelijk dan in de – ogenschijnlijk zo simpele – creatie van het wereldberoemde konijn.

Dick Bruna. t Is weer Pocket weer, 1967 © copyright Mercis bv
Dick Bruna. t Is weer Pocket weer, 1967 © copyright Mercis bv

Illustration Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1997
Illustration Dick Bruna © copyright Mercis bv, 1997
Primaire kleuren

De tentoonstelling, getiteld Dick Bruna. Kunstenaar, toont hoogtepunten van meer dan een halve eeuw grafisch werk. Bruna’s kenmerkende stijl van heldere lijnen, primaire kleuren en geabstraheerde vormen in het platte vlak is te zien in zijn boekomslagen voor onder meer de detective-reeksen De Schaduw (Havank) en Maigret (Georges Simenon) uit de Zwarte Beertjes uitgaven, affiches voor de uitgeverij A.W. Bruna & Zn. en de Nederlandse Melkunie en ontwerpen voor nijntje.

De tentoonstelling Dick Bruna. Kunstenaar is te zien van 27 augustus – 15 november 2015 in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Overzicht van werk van Dick Bruna

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: