Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Historici: ‘Huisvest NHM in Paleis Soestdijk’

2 minuten leestijd

Paleis Soestdijk
Vijftien prominente historici willen dat het Nationaal Historisch Museum (NHM) een plek krijgt in Paleis Soestdijk. Ze schrijven dat in een open brief die woensdag is gepubliceerd in de Volkskrant. Het is niet voor het eerst dat het paleis ‘in de picture’ is als locatie voor het veelbesproken museum.

De historici die de open brief hebben gepubliceerd zijn bang dat het museum als gevolg van de bezuinigingen in de cultuursector gaat verdwijnen en roepen de overheid daarom op Paleis Soestdijk beschikbaar te stellen als locatie voor het museum.



Het NHM is momenteel gehuisvest in de Zuiderkerk in Amsterdam

Sinds de oprichting van het museum wordt er al gediscussieerd over een geschikte locatie. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het museum in Arnhem zou komen maar ook over verschillende andere locaties, waaronder Paleis Soestdijk, is gesproken. Oktober vorig jaar maakte de huidige staatssecretaris van Cultuur, Halbe Zijlstra (VVD), bekend dat het nationale museum voorlopig รผberhaupt geen gebouw zou krijgen. Met de beslissing om de bouw stil te leggen bespaarde het kabinet 50 miljoen euro.

Een week nadat de staatssecretaris zijn besluit bekend had gemaakt vond het NHM een tijdelijk onderkomen in de Zuiderkerk in Amsterdam. Het museum gebruikt deze locatie als kantoor en later deze maand wordt in de kerk een eerste ‘compacte overzichtstentoonstelling’ gepresenteerd.

De laatste tijd is veel gesproken over de vraag of het museum รผberhaupt wel een fysiek onderkomen moet hebben of dat het meer een ยดdigitaal museumยด moet zijn. Wat de ondertekenaars van de brief betreft moet de organisatie zeker een museumgebouw krijgen. Ze schrijven onder meer:

Weliswaar zijn er in Nederland veel erfgoedinstellingen die zich met geschiedenis bezighouden, maar dit gebeurt altijd vanuit een specifieke focus: de geschiedenis van een stad, de geschiedenis van een vak of wetenschap of van kunstverzamelingen. Een Nationaal Historisch Museum dat een compleet fysiek en digitaal overzicht van de Nederlandse geschiedenis biedt en de landelijke samenhang versterkt, ontbreekt nog. Deze functie zou het best tot zijn recht komen in een historisch gebouw met een bijzondere uitstraling. Dat gebouw is er: Paleis Soestdijk.

Het paleis is volgens de ondertekenaars bijzonder geschikt, onder meer vanwege de centrale ligging. De ingezonden brief is onder meer ondertekend door Hans Blom, Cees Fasseur, Herman Pleij, Maarten Prak en Henk te Velde.

Erik Schilp, algemeen directeur van het NHM, reageert als volgt op de brief:

Wij zijn heel blij met de brede steun van deze prominente groep hoogleraren. Het voorstel is in het belang van het paleis, van het NHM en van de Nederlanders, die een betere kennis van hun eigen verleden verdienen.

De museumdirectie heeft de afgelopen tijd zelf verschillende potentiรซle locaties bekeken. Paleis Soestdijk is volgens het museum de beste locatie.

Het paleis staat leeg sinds het overlijden van prins Bernhard. Het is niet voor het eerst dat het paleis in de picture is als locatie voor het NHM. Toen de provincie Utrecht het kabinet in 2009 liet weten het paleis een prima locatie te vinden voor het museum, gaf toenmalige minister van Cultuur Ronald Plasterk aan deze locatie niet geschikt te vinden voor het museum. De minister vond het paleis te klein en daarnaast zouden er geen goede looproutes gecreรซerd kunnen worden.

  • De open brief (pdf)

Herman Pleij n.a.v. de brief bij Pauw & Witteman:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Ruim 48.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Volg ons: