Historicus wordt president van IJsland

Historicus Gudni Johannesson is verkozen tot nieuwe president van IJsland. Bijzonder is dat de man geen banden heeft met een politieke partij. De IJslanders kennen Johannesson vooral van televisie, waar hij als historicus geregeld commentaar geeft op politieke ontwikkelingen.

Gudni Johannesson wordt de zesde president van de eilandstaat. De beëdiging vindt plaats in augustus. Johannesson volgt president Ólafur Ragnar Grímsson op, die begin dit jaar te kennen gaf geen nieuwe termijn te willen. Na de val van de premier van IJsland, door zijn betrokkenheid bij de Panama Papers, gaf Grímsson aan zich alsnog kandidaat te stellen. Wat later zag hij daar toch van af.

EK Voetbal

Johannesson behaalde bij de presidentsverkiezing ongeveer veertig procent van de stemmen. Tweede werd zakenvrouw Halla Tomasdottir. Hoewel Gudni Johannesson officieel nog niet in functie is, gaf hij na het bekend worden van de uitslag aan komende week al een officiële taak te vervullen. Hij reist dan naar Frankrijk voor de EK-wedstrijd van ‘zijn land’ tegen Engeland. Dit duel wordt maandagavond in Nice gespeeld. De nieuwe president is daar niet de enige IJslander. Naar schatting is ongeveer tien procent van de totale bevolking vanwege het voetbaltoernooi momenteel in Frankrijk. IJsland telt in totaal 335.000 inwoners.

De nieuwe president gaf als hoogleraar onder meer les aan de universiteiten van IJsland en Londen. Hij is gespecialiseerd in IJslandse geschiedenis en weet vooral veel over de Kabeljauwoorlogen en IJslandse bankencrisis.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: