Historische kathedraal Christchurch wordt gesloopt

De kathedraal voor de aardbeving
De historische kathedraal in het centrum van Christchurch, Nieuw-Zeeland, wordt gesloopt. De 131 jaar oude Anglicaanse kathedraal liep afgelopen februari door een aardbeving zeer grote schade op.

De schade aan de kathedraal is zo groot dat nu besloten is het monument helemaal te slopen. Bisschop Victoria Matthews van de Anglicaanse kerk heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De kathedraal heeft de laatste tijd heel wat te verduren gehad. In het najaar van 2010 liep de kathedraal al schade op tijdens naschokken vaneen grote aardbeving.

- advertentie -

Door de aardbevingen van februari liep de kathedraal nog meer schade op. Herstel van de schade zou ongeveer zestig miljoen euro kosten. De bisschop heeft nu echter laten weten dat de kerk niet gerestaureerd wordt. In plaats daarvan wordt de kathedraal tot op een hoogte van ongeveer 2 à 3 meter afgebroken. Daarna worden de waardevolle voorwerpen uit de kerk gehaald. Op dit moment is het te onveilig om de kerk in te gaan.

Bisschop Victoria Matthews heeft aangegeven dat bij de ontmanteling van het godshuis respectvol zal worden gehandeld. Zo zullen er bijvoorbeeld geen bulldozers of sloopkogels worden gebruikt.

Het is de bedoeling dat bij de oude kathedraal een nieuwe wordt gebouwd en dat daarbij een deel van de oude fundamenten worden gebruikt. Kosten voor de nieuwe kathedraal liggen rond de 30 miljoen euro.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: