Historisch Nieuwsblad ontwikkelt historische app

Het Historisch Nieuwsblad heeft een historische app ontwikkeld: Unlock History. Volgens de makers gaat het om een “interactieve documentaire, gecombineerd met een ‘schatkamer’ vol achtergrondinformatie en bronnen”. Het eerste verhaal van deze app gaat over de Gouden Eeuw.

Unlock History - Historisch Nieuwsblad
Unlock History – Historisch Nieuwsblad


Het verhaal van de app is geschreven door Luc Panhuysen, bekend van zijn biografie van de gebroeders De Witt en zijn boek over het Rampjaar 1672. Voor de ontwikkeling van Unlock History ontving Historisch Nieuwsblad een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. De makers over de app:

In drie delen vertelt de voice-over van acteur Peter Blok hoe een losse verzameling provincies in opstand komt tegen het Spaanse gezag. Bijna tegen wil en dank ontstaat zo de Republiek der Verenigde Nederlanden. Bovendien legt de oorlog de basis voor de welvaart van de Gouden Eeuw.

De app bevat onder meer beelden uit het Rijksmuseum en een levensechte 3-D-animatie van Willem de Zwijger.

- advertentie -

Het verhaal wordt verteld in geanimeerde beelden en prenten. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld met de edelen het paleis van landvoogdes Margaretha van Parma binnenlopen om het Smeekschrift aan te bieden of in vogelvlucht over het zestiende-eeuwse Amsterdam vliegen. Historisch Nieuwsblad:

Voor de gebruiker is een actieve rol weggelegd: zo kan hij met een swipe de geuzen helpen Den Briel te veroveren of een beeld omverhalen in de Beeldenstorm. Bovendien kan hij op elk moment de Bibliotheek tevoorschijn halen. Daarin worden niet alleen de beelden, maar talloze andere belangrijke aspecten van de Opstand en de opmars naar de Gouden Eeuw toegelicht.

De app is gemaakt voor de iPad en kost in oktober 1,79 euro. Een actieprijs. Dit najaar worden er nog twee delen uitgebracht maar hoeveel die kosten is nog niet duidelijk. De app is te downloaden via iTunes

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: