Historische Drentse boerderijen afgebrand

Drentse boerderijen afgebrand
Twee historische rietgedekte boerderijen in Rolde en Gieten zijn in de nacht van zondag op maandag afgebrand. De politie vermoedt dat er in beide gevallen sprake is van brandstichting.

De eerste brand brak uit in Gieten. Daar ging een vierhonderd jaar oude boerderij in vlammen op. Een uur later brandde ook een historische boerderij in het nabijgelegen Rolde af.

De boerderij in Gieten,

- advertentie -die bekend was onder de naam Klein Hilbingshof, werd gebouwd in 1604. In de boerderij was een kunstgalerij gevestigd. De boerderij in Rolde, Boerderij Kamps, dateerde uit 1588 en werd onder meer verhuurd voor vergaderingen en feesten.

Beide boerderijen moeten als verloren worden beschouwd. De politie is op dit moment aan het nablussen. Voor zover bekend is er bij de branden niemand gewond geraakt.

Enkele maanden geleden ging er in de gemeente Aa en Hunze ook al een eeuwenoude boerderij in vlammen op. De gebinten van deze Drentse boerderij dateerden uit het jaar 1385. Het was daarmee één van de oudste boerderijen van Noordwest-Europa.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: