Historische Koningssloep vaart niet op 30 april

De Koningssloep rond. 1900 – Foto: Scheepvaartmuseum

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen op 30 april, na de inhuldiging, een vaartocht maken op het IJ in Amsterdam. Dat gaat echter niet gebeuren in de historische Koningssloep. De gemeente Amsterdam heeft dat bekendgemaakt.

Prins Willem-Alexander in 2009 – Foto: CC/srslyguys


De Koningssloep is een van de populairste objecten in de collectie van het Scheepvaartmuseum. In 1816 werd opdracht gegeven voor de bouw van de staatsiesloep. Koningin Juliana en prins Bernhard gebruikten het schip nog bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Het museum kreeg onlangs van de BankGiro Loterij een bedrag om de sloep weer te kunnen tentoonstellen. Museumdirecteur Willem Bijleveld liet toen weten dat de troonsbestijging van Willem-Alexander wat hem betreft het perfecte moment was om het “nationale icoon terug te geven aan de Nederlanders”.

- advertentie -

Wat later gaf de burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan dat de sloep op 30 april waarschijnlijk niet gebruikt kon worden omdat er nog veel reparatiewerkzaamheden uitgevoerd moesten worden. Het Scheepvaartmuseum weersprak dit. Volgens het museum kon de sloep in twee weken tijd vaarklaar gemaakt worden. Desondanks is nu echter besloten de sloep niet te gebruiken. De politie zou liever een grotere en stevigere boot willen gebruiken, onder meer vanwege de golfslag op het IJ.

Het Scheepvaartmuseum vindt het jammer dat de boot op de dag van de inhuldiging niet gebruikt wordt. Volgens het museum is de sloep stabiel genoeg voor een tocht over het IJ.

Het is de bedoeling dat de sloep vanaf 2014 weer te zien is bij het museum. Hiervoor wordt een speciale ligplaats gemaakt met een glazen bekisting.

Gerelateerde boeken:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: