Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Historische maquette Hoorn weer te zien

1 minuut leestijd
Deel van de maquette – Still Vimeo

In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte een grote groep vrijwilligers een maquette van de stad Hoorn. Ze baseerden zich daarbij op een stadskaart van Joan Blaeu uit 1650. Sinds afgelopen weekend is deze bijzondere maquette weer te zien, in het Westfries Museum in Hoorn.

De maquette is maar liefst dertig vierkante meter groot en toont twaalfhonderd panden. Na de voltooiing in de jaren tachtig was hij lange tijd te zien in een kerk in de stad en later kreeg hij een plek in het Museum van de Twintigste Eeuw. Recentelijk is de maquette gerestaureerd en sinds enkele dagen is hij te bewonderen in de grote kelder van het Westfries Museum.

Bij de maquette wordt een 3D film vertoond van Rob Tuytel waarbij de bezoeker een indruk krijgt van een wandeling door de zeventiende-eeuwse stad en een vaartocht door de haven. Het museum:

De film gunt je zelfs een kijkje in gebouwen die inmiddels al lang zijn gesloopt, zoals de Grote Kerk van Hoorn.

Bekijk hier een video over de maquette

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie