Hoe Rolf Kamp als kind de oorlog overleefde

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Eind januari wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Rolf Kamp vertelt dan hoe hij de oorlog als kind overleefde.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek.

Het herinneringscentrum over Rolf Kamp:

- advertentie -

Rolf Kamp is als Joodse jongenin 1934 in Keulen geboren. De dag na de Reichskristallnacht in 1938 is het gezin Kamp naar Nederland gevlucht en terechtgekomen in Amersfoort.

Toen de oorlog uitbrak in Nederland was Rolf zes jaar oud. In 1942 besloten Rolfs ouders om Rolf en zijn jongere broertje Nico te laten onderduiken. Moeder verwijderde de Jodenster van de kleren van de beide broers, waarna Rolf en Nico met een voor hen onbekende man per trein vertrokken naar het eerste onderduikadres in de buurt van Ommen. Rolf mocht zijn eigen naam niet meer gebruiken en heette vanaf dat moment Roelof van Kempen. Er volgden daarna nog vele onderduikadressen. Op twee adressen konden Rolfs ouders ’s avonds als het donker was af en toe een bezoek brengen. Ze brachten dan wat lekkers of voedzaams mee. Als elfjarige maakt Rolf de bevrijding door de Canadezen mee.

Rolfs ouders worden in het voorjaar van 1944 verraden en gedeporteerd naar Westerbork. Na de bevrijding blijkt dat Rolfs vader in 1944 in Auschwitz is vermoord. Rolfs grootouders zijn in Bergen-Belsen omgekomen. Moeder komt in juli 1945 terug naar Nederland, zij heeft de concentratiekampen Auschwitz en Libau overleefd.

De lezing van Rolf Kamp in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 29 januari om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier