SpeelgoedSpeelgoed

Hof buigt zich over controversiële dodenherdenking Vorden

Monument voor de tien Duitse militairen op de begraafplaats in Vorden
Afgelopen voorjaar bepaalde de rechtbank in Zutphen dat de gemeente Bronckhorst niet mocht meewerken aan de herdenking van Duitse soldaten in Vorden binnen het kader van de jaarlijkse Dodenherdenking. De gemeente ging in hoger beroep.

Over de Dodenherdenking in het Gelderse dorpje Vorden ontstond afgelopen jaar veel commotie nadat bekend werd dat ook enkele Duitse soldaten herdacht zouden worden.


Op de begraafplaats in Vorden liggen tien Duitse militairen begraven. Zij kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Vorden om het leven.

- advertentie -

Het nationale herdenkingscomité koos er voor om in 2012 ook Duitse soldaten bij de herdenking te betrekken.

Federatief Joods Nederland (FJN) spande hierop een kort geding aan tegen de gemeente. De organisatie stelde dat het “grievend voor de levenden en beledigend voor de doden” zou zijn als ook de Duitsers zouden worden herdacht. De rechtbank in Zutphen besloot uiteindelijk dat de herdenking alleen door mocht gaan in de traditionele vorm en dat de gemeente Bronckhorst niet mocht meewerken aan de herdenking van de Duitse soldaten. Dit hield onder meer in dat de burgemeester en andere vertegenwoordigers van de gemeente tijdens of na de herdenking niet langs de Duitse graven mochten lopen.

Burgemeester Henk Aalderink ging hierna in hoger beroep. Naar eigen zeggen omdat hij helder wil hebben “in hoeverre een rechter zich mag bemoeien met het handelen van een burgemeester bij openbare gelegenheden”. Het gaat volgens de burgervader om een “principe-uitspraak”. Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft aangegeven duidelijkheid te willen.

Het gerechtshof in Arnhem buigt zich maandag over de zaak.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister