Dark
Light

Hollandse Hoogte lanceert historische portal

1 minuut leestijd
Hollandse Hoogte lanceert historische portal
Hollandse Hoogte lanceert historische portal

Fotobureau Hollandse Hoogte heeft een nieuwe portal gelanceerd met uitsluitend historische fotografie. Voor de portal werkt het bureau samen met vier grote Nederlandse fotoarchieven: het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Nederlands Fotomuseum, het Maria Austria Instituut en Spaarnestad Photo.

Gezamenlijk brengen de instellingen ruim 1,5 miljoen Nederlandse beelden uit de historie bij elkaar. Met de portal wil Hollandse Hoogte de zoektocht naar specifiek historische fotografie voor beeldprofessionals vereenvoudigen.

Daarnaast hoopt het fotobureau hen verder kennis te laten maken met het historische aanbod, door het publiceren van diverse fotoseries en beeldselecties, samengesteld door de redacteuren van de samenwerkende partijen. Wekelijks illustreren zij gezamenlijk diverse actuele onderwerpen en andere thema’s met fotografie uit eigen archief. Van 65 jaar Indonesische onafhankelijkheid tot de 85e verjaardag van Mies Bouwman. Maar ook algemenere thema’s als ‘voeding’ en ‘winter’ worden in beeld gebracht.

Verder zullen de verschillende beeldpartners de portal gebruiken om de zogenaamde pareltjes uit de collecties te presenteren. Zo is Hollandse Hoogte recent met een reeks ‘Hollandse Meesters’ gestart, waarmee het werk van de grootste iconen uit de Nederlandse fotografie wordt uitgelicht. In sommige gevallen gaat het zelfs om beeld dat tot nog toe niet in de database van Hollandse Hoogte zat of materiaal dat überhaupt nog niet gedigitaliseerd was.

Het is voor het eerst dat Hollandse Hoogte een dergelijke samenwerking tussen verschillende fotoagentschappen initieert.