Honderden kunstschatten terug naar Afghanistan

Interieur van het museum in Kabul – Foto: CC/Carl Montgomery
Ruim achthonderd kunstvoorwerpen die in de jaren negentig uit Afghanistan verdwenen, zijn afgelopen weekend overgedragen aan het nationaal museum in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

De objecten werden tijdens de burgeroorlog in de jaren negentig gestolen en vervolgens het land uit gesmokkeld. Het merendeel van de geretourneerde kunstobjecten werd in Groot-Brittannië onderschept.

In Japan werd een stenen Boeddhabeeld van ongeveer 1800 jaar oud gevonden. Dit beeld werd in de jaren

- advertentie -negentig uit het nationaal museum in Kabul gestolen.

Onder de teruggegeven stukken bevinden zich enkele voorwerpen van meer dan 4000 jaar oud.

De objecten werden zondag door het Britse ministerie van defensie per vliegtuig naar Afghanistan gebracht.

Voor de burgeroorlog bezat het nationaal museum van Afghanistan een van de grootste collecties van Centraal Azië. Een groot deel van de collectie werd echter vernietigd of gestolen. De Taliban vernietigden in 2001 ook de grote boeddha’s in de Afghaanse provincie Bamiyan. Deze beelden worden mogelijk hersteld.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: