Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Honderden nieuwe Teylers-pagina’s op Wikipedia

1 minuut leestijd

Catalaanse pagina op Wikipedia over ‘Teylers Eerste Genootschap’
Dankzij een samenwerking tussen het Teylers Museum in Haarlem en Wikimedia bevat de online encyclopedie Wikipedia nu ruim zeshonderd artikelen in dertien talen over de collecties van het museum en over de wetenschappers en kunstenaars die er werkten.

Het Haarlemse museum en Wikimedia sloegen begin dit jaar de handen ineen en organiseerden een zogenaamde Teylers Challenge waarbij vrijwilligers gestimuleerd werden verhalen over de onderwerpen van het museum online te zetten.Ovale Zaal in het Teylers Museum – Wybrand Henriks, 1759-1831

Inmiddels zijn er dus al meer dan zeshonderd artikelen in dertien talen over het museum geplaatst. De Engelstalige Wikipedia is uitgebreid met honderd nieuwe artikelen, de Nederlandstalige met 39. Opvallend zijn daarnaast de grote uitbreiding van de Catalaanse en Hongaarse Wikipedia (respectievelijk 94 en 32 nieuwe artikelen) en de bijdragen in het Fries en Esperanto.

De Teylers Challenge werd gewonnen door de Nederlandse Wikipedian Lodewijk Gelauff, de tweede prijs ging (per post) naar een Catalaanse deelnemer.

Teylers Museum

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Het museum werd in 1784 geopend als kennisinstituut voor eigentijdse kunst en wetenschap. Doelstelling was alle beschikbare kennis in een encyclopedisch opgezette Ovale Zaal bijeen te brengen en toegankelijk te maken, zonder dwang van Kerk of Staat.

De eerste aankoop van Teylers Museum was in 1780 een zeldzame eerste druk van de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert. Van haar opvolger en concurrent, de Encyclopédie Methodique, bewaart Teylers Museum het meest complete exemplaar ter wereld. Deze bestaat uit 195 banden.

Eind vorig jaar maakte het kabinet bekend het Teylers Museum in Haarlem bij Unesco voor te dragen als werelderfgoed.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.