Hoofd VN-werkgroep faliekant tegen Zwarte Piet

Sinterklaas en Zwarte Piet
Sinterklaas en Zwarte Piet
De Zwarte Piet-discussie in Nederland blijft voortduren. Het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar de knecht van Sinterklaas heeft tegenover EenVandaag gezegd dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet ‘racistisch is’ en ‘een terugkeer van de slavernij’.


De werkgroep (Working Group of Experts on People of African Descent) blijkt al enige tijd onderzoek te doen naar Zwarte Piet. Een rapport van de VN-groep moet september volgend jaar naar de Mensenrechtenraad van de VN wordt gestuurd. De strekking van dat rapport is al wel duidelijk. De werkgroep vindt dat het traditionele feest moet worden afgeschaft. Hoofd van de werkgroep is professor Verene Shepherd. Tegenover EenVandaag zegt zij:

De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de eenentwintigste eeuw dit feest moet stoppen.

De professor roept premier Rutte in het interview op om hoogstpersoonlijk een eind te maken aan het sinterklaasfeest. Het hoofd van de werkgroep haalt ook de kerstman er bij.

“Wat is er mis met één Santa Claus, waarom twee Santa Clauses?”

Actualiteitenrubriek EenVandaag staat dinsdagavond stil bij de Zwarte Piet-discussie en het onderzoek van de VN-werkgroep. Aan het woord komt onder meer VN-deskundige Dick Leurdijk. Hij zal een en ander zeggen over de mogelijke impact van het onderzoek.

- advertentie -

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

5 Comments Join the Conversation →