Hoofdconservator EYE benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed

 Giovanna Fossati - Foto: Jeroen Oerlemans
Giovanna Fossati – Foto: Jeroen Oerlemans
Giovanna Fossati (1971) is benoemd tot hoogleraar Filmerfgoed en digitale filmcultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat is afgelopen week bekendgemaakt.

Fossati gaat onderzoek doen naar de invloed van digitale technieken op het preserveren, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed, en de nieuwe rol die filmarchieven en musea hierbij spelen. De leerstoel wordt mede mogelijk gemaakt door het EYE Filmmuseum, waar Fossati hoofdconservator is. Ze blijft die functie vervullen. Het filmmuseum schrijft hierover:

De combinatie van Hoofd Conservator en hoogleraar is uitzonderlijk binnen de wereld van de internationale filmarchieven. In haar nieuwe functie vormt Giovanna Fossati een verbindingsschakel tussen de filmrestauratiepraktijk van EYE en het wetenschappelijk onderzoek van de UvA.

Fossati heeft zich gespecialiseerd in digitale technieken die hebben geleid tot grote veranderingen in de conserverings-, restauratie en vertoningspraktijk van filmerfgoed. Digitale technologie schept nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, zoals het online beschikbaar stellen van filmerfgoed of het op grootschalige wijze doorzoekbaar maken van gedigitaliseerde collecties.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier