Hoofdconservator Tropenmuseum nieuwe directeur Pitt Rivers Museum in Oxford

Per 1 maart 2016 wordt Dr. Laura N.K. Van Broekhoven, Hoofd Conservator van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde, directeur van het Pitt Rivers Museum in Oxford, een van de belangrijkste volkenkundige musea ter wereld. Het maakt onderdeel uit van Oxford University, ontvangt meer dan 400.000 bezoekers per jaar en beheert een collectie van circa 300.000 objecten naast een bijzondere fotocollectie.

Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde:

”Wij zijn buitengewoon trots dat dit directeurschap vervuld gaat worden door iemand uit onze gelederen. Ik feliciteer Van Broekhoven van harte met deze eervolle benoeming.”

Dr. Laura Van Broekhoven trad in 2002 aan als conservator Midden- en Zuid-Amerika van Museum Volkenkunde en werd in 2009 benoemd tot Hoofd Onderzoek. Sinds de fusie van Museum Volkenkunde met het Tropenmuseum en het Afrika Museum in april 2014, is Van Broekhoven Hoofd Conservator van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Daarnaast is zij sinds 1996 werkzaam als onderzoeker en UD bij de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden. In Oxford continueert zij deze activiteiten als professor bij de School of Anthropology and Museum Ethnography.

Van Broekhoven:

- advertentie -

“Ik ervaar het als een voorrecht deel uit te gaan maken van het Pitt Rivers Museum. Naast het feit dat het in ons vakgebied een van de meest geliefde en bekende musea ter wereld is, is het ingebed in een van ’s werelds beste universiteiten en werkt er een inspirerend team aan mensen. Toch moet er natuurlijk op een aantal vlakken verandering komen. Ik kijk ernaar uit om daar in Oxford, samen met het team aan te beginnen. Tegelijkertijd ga ik met pijn in het hart weg bij het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde. De nieuwe organisatie, ontstaan na de fusie kan ik het beste omschrijven als zeer dynamisch en inspirerend, en ik geniet van de successen die we samen boeken.”

Stijn Schoonderwoerd:

“Laura Van Broekhoven heeft een grote rol gespeeld in de vele veranderingen die we hebben ingezet. Samen met haar team heeft ze belangrijke nieuwe wegen ingeslagen, waardoor we bijvoorbeeld nieuwe perspectieven hebben ontwikkeld waarmee we naar onze collecties kijken op het gebied van mode, design en populaire cultuur. Het is prachtig voor haar dat ze deze kans heeft gegrepen. We zijn er als museum trots op.”

Boek: Topstukken van Rijksmuseum volkenkunde Leiden

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: