Huis Doorn blijft open en gaat zich meer op WOI richten

Bekend beeld uit de Eerste Wereldoorlog – Een bos bij Ieper in 1917 na beschietingen – Foto: Frank Hurley

Huis Doorn blijft open als museum en gaat zich in de toekomst meer bezighouden met het vertellen van het verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Het museum heeft dat donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Huis Doorn, met op de voorgrond een borstbeeld van keizer Wilhelm II – Foto: CC/Hanseichbaum


Dat het museum zich meer op de Eerste Wereldoorlog gaat richten is niet zo vreemd. Huis Doorn werd in 1920 gekocht door de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, die na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte.

De keizer liet uit zijn ‘oude’ paleizen in Berlijn en Potsdam zestig wagons vol met spullen overbrengen en sleet de laatste jaren van zijn leven in Doorn. Hij overleed er in 1941 en vond zijn laatste rustplaats in een klein mausoleum dat naast Huis Doorn te vinden is.

- advertentie -

Na de Tweede Wereldoorlog werden het huis en het landgoed als Duits bezit geconfisqueerd. Huis Doorn werd een museum dat vooral gewijd was aan de ballingschap van de laatste Duitse keizer. De afgelopen periode verkeerde het museum in zwaar weer. De subsidie werd gehalveerd en het leek er lang op dat het museum de deuren zou moeten sluiten.

Eind vorig jaar zei minister Bussemaker van Cultuur dat het museum wat haar betreft niet dicht hoefde. Ze stelde dat het museum meer kon gaan samenwerken met andere instellingen en volgens de bewindsvrouw waren er ook mogelijkheden om extra geld binnen te halen als men zich meer op de Eerste Wereldoorlog ging richten.

Huis Doorn – Foto: CC/GVR

Permanente collectie

Huis Doorn heeft nu bekendgemaakt zich inderdaad meer op de Eerste Wereldoorlog te gaan richten. Vanaf september is in het museum al een nieuwe permanente collectie over de Grote Oorlog te vinden. Museumdirecteur Herman Sietsma hoopt met de nieuwe bestemming meer bezoekers te trekken. Tot nu toe trok het museum jaarlijks zo’n 25.000 bezoekers. Dit moeten er ongeveer 35.000 per jaar worden.

Volgens de museumdirecteur past het verhaal van de Eerste Wereldoorlog perfect bij Huis Doorn omdat keizer Wilhelm II een van de hoofdrolspelers in die oorlog was. Vanaf komend pinksterweekend is het museum zes dagen per week geopend.

In september organiseert het museum een internationale conferentie over de Eerste Wereldoorlog. Die conferentie zal onder meer bijgewoond worden door historicus Maarten van Rossem en de Vlaamse minister Geert Bourgeois.

Samenwerking

Huis Doorn gaat ook samenwerken met Paleis Het Loo bij het organiseren van tentoonstellingen. Het paleis in Apeldoorn komt zelf binnenkort met een tentoonstelling over keizer Wilhelm II. Huis Doorn geeft daarvoor collectiestukken in bruikleen aan het paleis.

De Duitse ambassade heeft een eenmalige financiële bijdrage voor de plannen toegezegd. Verder hoopt Huis Doorn onder meer op bijdragen van de overheid en een aantal culturele fondsen. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier