Icoon van de Groninger geschiedenis

Portret van Anda Kerkhoven – Johan Dijkstra (Groninger Museum)

Bovenstaand portret van de Groningse studente Anda Kerkhoven is sinds kort eigendom van het Groninger Museum. Anda Kerkhoven werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd door een NSB’er.

Postzegelvel ter ere van de Groningse student


Het portret van de Groningse student is gemaakt door Ploeg-schilder Johan Dijkstra. Binnenkort zal het werk te zien zijn in het museum. De aankoop is mede mogelijk gemaakt door de BankGiroloterij.

Studentenverzet

Anda Kerkhoven (1919- 1945) groeide op in Nederlands-Indië waar ze studeerde aan de Medische Hogeschool van Batavia. Daar kon men echter niet tegemoet komen aan haar bezwaren tegen vivisectie (het ontleden van een levend dier voor wetenschappelijk onderzoek). Toen Anda hoorde dat men aan de Groninger Universiteit wel ruimte bood aan gewetensbezwaarden besloot ze haar studie daar vanaf 1938 voort te zetten.

- advertentie -

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak sloot de studente zich aan bij het verzet. Eind 1944 werd ze door de SD opgepakt. Anda Kerkhoven werd vervolgens verhoord en gemarteld in het beruchte Scholtenshuis. Het Groninger Museum:

Haar Indische achtergrond bracht haar ondervragers tot razernij. Op 19 maart 1945 werd Anda in de nacht bij Harenermolen/Glimmen door een de NSB’ers samen met een andere verzetsstrijder zonder proces geëxecuteerd.

Het museum noemt Kerkhoven een “icoon van de Groninger geschiedenis en van het studentenverzet”.

Anda Kerkhoven was een opmerkelijke verschijning die meermalen voor kunstenaars geposeerd had. Johan Dijkstra, een van de voornaamste schilders van De Ploeg, portretteerde haar ook. Dit portret bleef in haar familie bewaard en bevindt zich nu dus in de collectie van het Groninger Museum.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier